Ţara taxelor fără număr şi a evaziunii fiscale

Editorialul de luni din Curierul National

România e paradoxală pentru că ne sumeţim să avem cele mai multe taxe şi impozite din Europa, dar nu socotim şi câte dintre ele sunt respectate. Ne ţinem sus şi tare cu TVA de 24 la sută, dar toată lumea îl fentează, care pe unde poate. De aceea am crezut întotdeauna că taxele mai mici, dar cu un sistem bine pus la punct de colectare, este mai bun decât un sistem ideal în care bugetul încasează în visele lui frumoase zeci de taxe care mai de care mai grozave, dar în realitate avem o evaziune fiscală care bate spre 30 la sută.

Ştiu că cifra oficială a evaziunii este de 10 la sută. E o glumă pe care ne-o spunem nouă înşine ca să ne liniştim. Sau ca să dea bine, să nu se sperie băieţii de la Bruxelles că avem mai multă economie mai gri decât în Kosovo. Nu are rost însă să ne îmbătăm cu apă rece, câtă vreme taxarea va fi prea ridicată, oamenii vor găsi modalităţi să o fenteze. Uneori din şmecherie, alteori pentru că se poate sau, de multe ori, pentru că nu au încotro. Sunt mii de mici firme care nu ar rezista efectiv pe piaţă dacă şi-ar propune să plătească tot ce vrea statul, la centimă. Şi asta pentru că statul este foarte inventiv în a propune o sumedenie de plăţi care nu doar că nu se justifică economic, dar, în plus, cer foarte mult timp şi răbdare pentru a fi achitate.

Nu există altă soluţie pentru a albi economia decât relaxarea fiscală, dublată de întărirea pe măsură, a fiscului. Eroism care aici, la porţile Orientului, nimeni nu e capabil să şi-l asume sau, dacă ar fi, ar stârni prea multă duşmănie şi atunci mai bine renunţă. Mai există soluţia controalelor şi a taxării de la Bruxelles. Mă tem că, într-o bună zi, vom ajunge şi acolo dacă nu ne facem ordine în ograda proprie, pentru că Europa e prea speriată de libertinismul financiar al Greciei şi al celorlalte ţări sudice ca să mai treacă cu vederea o evaziune fiscală de o treime din PIB-ul României. Şi putem fi siguri că acolo sus se cunoaşte cifra exactă a economiei gri de la noi!

 

Reclame
Published in: on noiembrie 12, 2011 at 1:47 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2011/11/12/tara-taxelor-fara-numar-si-a-evaziunii-fiscale/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: