Sfârşitul epocii luminilor

Editorialul de luni din Curierul National

Începând deja cu secolul al XIX-lea, Europa a fost un fel de far al lumii. Aici s-au făcut toate decoperirile importante ale modernităţii, de aici a plecat industrializarea şi, în consecinţă, globalizarea lumii. Aici s-a născut capitalismul în care trăim şi astăzi. Sigur, cu menţiunea că misiunea de înaintaş al bătrânului continent a fost preluată în bună măsură, mai ales după al doilea război mondial, de Statele Unite, care sunt însă o prelungire mai tânără şi mai ambiţioasă a Europei.

A fost un fel de epocă a luminilor, în care Europa şi mai tânărul ei partener, SUA, au fost, indiscutabil, liderii lumii, atât în ceea ce priveşte dezvoltarea, cât şi în ceea ce priveşte evoluţia conceptelor şi ideilor.

Suntem pe cale să asistăm la răsturnarea acestei situaţii şi am fi naivi dacă nu am ţine cont de asta. Criza Europei nu a fost una temporară, ci una sistemică, provocată nu doar de nişte fluxuri financiare şi blocaje economice, ci de vitalitatea şi evoluţia însăşi a istoriei acestui colţ de lume. Ţine de lipsa de idei, sau mai degrabă de epuizarea lor şi de faptul incontestabil că Europa încearcă să-şi prelungească trecutul, nu să privească spre viitor.

Viitorul, în schimb, s-a mutat în altă parte. O poate spune oricine vizionează Shanghai-ul, mai luminos şi mai high-tech decât New York-ul. Sau oricine se uită la dezvoltarea Braziliei, la birourile din Mumbai sau chiar la creşterea economică surprinzătoare a mai apropiatei Republici Turcia, care nu s-a încurcat deloc de criza care ne-a bântuit pe noi, ceilalţi.

Asistăm la o mutare de poli comparabilă cu o mare mişcare tectonică, dintr-aceea pasibilă să desfiinţeze unele specii şi să inventeze altele. Pentru că, într-adevăr, suntem spectatorii apariţiei unor noi specii existenţiale, cum de exemplu miliardarii chinezi, de neimaginat în urmă cu 20 de ani. Ca să nu mai vorbim de specia multinaţionalelor, care au, ce-i drept, un pic de trecut, dar care au ajusn să valoreze mai mult decât o ţară. În plus, companiile care ţin în mână economia globală nu mai sunt exclusiv europene sau americane. Acest monopol s-a terminat şi, o dată cu el, iluzia dulce europeană şi americană, că ora exactă se dă la Paris, Berlin, Londra, New York sau Washington.

De fapt, şi aici e cea mai mare mutaţie, ora exactă nu se mai dă într-un loc situat geografic, ci într-un spaţiu cumva transcendental al marilor tranzacţii, al marilor companii cu filiale în toată lumea şi al marilor fluxuri de capital. Atunci când China cumpără tot ce poate pe unde poate şi până şi Europa răspunde la avansurile yuen-ului, nici măcar nu mai putem spune că surpriza se situează pe continentul galben. Atâta vreme cât banii Chinei sunt peste tot în lume, influenţa ei este, într-un mod logic, ubicuă. Lucru valabil şi pentru celelalte capitaluri care au ieşit la vânătoare de falimentari.

Sfârşitul epocii luminilor înseamnă începutul şi deja victoria epocii delocalizării şi ubicuităţii capitalului care poate influenţa de oriunde din lume decizii de viaţă şi de moarte a sute de milioane de oameni. Decizia o fi ea concentrată în marile capitale, însă acestea nu mai sunt doar cele europene sau americane, iar ramificaţiile acestor decizii se află peste tot. Când, pe deasupra, acceptăm şi faptul că chipul noii lumi nu mai este unul alb şi occidental, abia atunci începem să ne dăm seama cât de tare s-a schimbat lumea noastră…

Reclame
Published in: on ianuarie 21, 2012 at 10:58 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2012/01/21/sfarsitul-epocii-luminilor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: