Cine ţine în spate România

Editorialul de luni din Curierul National

Avem un mediu de afaceri mult hulit şi atacat din toate părţile. Dacă întrebi pe cineva de pe stradă, oamenii de afaceri sunt nişte tipi veroşi şi fără scrupule care se îmbogăţesc pe spatele altora. Dacă întrebi la Guvern, oamenii de afaceri sunt unii care nu au altă treabă decît să plătească taxe şi impozite. Prinşi între o mentalitate tributară comunismului şi o aviditate a statului la fel de inspirată din lupta de clasă, oamenii de afaceri se ascund prea adesea şi nu îşi fac auzită vocea, preferând să îşi facă treaba. Pe final, dacă ne uităm pe cifrele anului 2011, aflăm că aceşti vânaţi oameni de afaceri au adus statului român peste 48 de milioane de euro pe zi. Am făcut acest calcul şi am dat explicaţiile necesare în cadrul portalului http://www.goldenmindspirit.ro/06stiri.html.

Cred că nu mai poate nimeni nega că mediul de afaceri ţine în spate România. Şi nu doar salariaţii de la privat, ba chiar şi cei de la stat sunt plătiţi din banii daţi de oamenii de afaceri, ci cam tot ce se mai mişcă în ţara asta. Iar bani, în afară de împrumuturile de la FMI & company, de unde să vină la bugetul de stat? De la companiile bugetofage pe care le deţine statul?

Aşa că i-aş invita pe distinşii critici ai mediului de afaceri să facă un pas înapoi. E drept că există şi afacerişti necinstiţi, dar a reduce capitalismul românesc doar la atât înseamnă pur şi simplu rea credinţă.

În egală măsură, trebuie să spunem că oamenii de afaceri lucrează cu angajaţi, şi că succesul afacerilor ţine nu doar de competenţa şi curajul întreprinzătorilor, ci şi de seriozitatea angajaţilor. Care, la rândul lor, plătesc la stat destul. Chiar prea mult. Dar rolul contribuabililor persoane fizice la menţinerea statului nu a fost negat niciodată. Al mediului de afaceri da.

Tocmai de aceea cred că ar trebui, dacă tot vrem să ne trezim din criză într-o Românie mai normală, să reevaluăm şi să reconsiderăm locul omului de afaceri în societatea noastră. Ar trebui să o facem măcar pentru a-i încuraja şi pe alţii să le urmeze modelul. Sunt mulţi bani care, dacă mediul de afaceri ar fi încurajat, ar ieşi la lumină şi ar produce locuri de muncă şi plusvaloare pentru România. Dar atunci când eşti hăituit de toţi şi privit ca un infractor numai pentru că ai vrut să construieşti altceva decât un cont într-o bancă, ce motive ar avea cineva să se implice?

România are nevoie de un mediu de afaceri puternic şi sănătos, aşa după cum mediul de afaceri trebuie să iasă în faţă şi să îşi apere drepturile şi eforturile. La urma urmei, plăteşte destul la statul român ca să merite acest lucru!

Reclame
Published in: on Ianuarie 29, 2012 at 12:21 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2012/01/29/cine-tine-in-spate-romania/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: