Ce facem cu fondurile europene?

Editorialul de luni din Curierul National

Toate instituţiile statului se bat cu pumnul în piept că dau lupta finală pentru a recupera fondurile europene lăsate să moară la foc mic atâţia ani. Asta în teorie. În practică, condiţiile impuse posibililor solicitanţi se înăspresc până dincolo de limitele în care un proiect ar putea fi derulat. Cui îi foloseşte, de exemplu, faptul că ghidul draft propus de AM POSDRU pentru măsura 2.3 privind formarea profesională face impracticabilă orice formulă de implementare a proiectelor respective? Vrem sau nu vrem să accesăm fondurile respective?

Am prezentat un studiu al companiei Golden Mind & Spirit (îl puteţi găsi pe portalul de analize economice (http://www.goldennews.ro/index.php/prognoze/18-anul-2012-va-fi-ratat-pentru-fondurile-europene-daca-nu-se-schimba-conditiile-de-implementare) în care arăt pe larg de ce un asemenea ghid, cu condiţiile impuse, face imposibilă accesarea fondurilor pentru formare profesională. Pe scurt, în momentul în care ai pretenţia ca la un euro pe oră să acoperi toate costurile legate de pregătirea unui angajat, e clar că nimeni nu va putea respecta aceste condiţii. Tocmai de aceea am lansat apelul public ca autoritatea de management din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale să refacă acele calcule şi să observe contradicţiile şi neconcordanţele din ghidul propus. Suntem în perioada legală şi transparentă de consultare şi de modificare a repsectivului ghid pe măsura 2.3 şi atunci cred că nu îi cade stema nimănui dacă operăm modificările necesare pentru a transforma măsura respectivă într-una fezabilă şi posibilă.

România are nevoie uriaşă de aceste fonduri, pentru că efectele crizei încă ne macină. Nu ne putem permite să pierdem aceste fonduri structurale, pentru că societatea întreagă ar avea de pierdut. Deocamdată, atât angajatorii, cât şi angajaţii duc lipsa pregătirii, şi uite aşa ajungem să importăm forţă de muncă din afara ţării. Ne permitem ca stat şi ca naţiune să oferim locurile noastre de muncă altora, când ne zbatem cu un şomaj ameninţător? Şi atunci nu e păcat să dăm cu piciorul şansei de a forma profesional mulţi din cei care ar avea astfel şansa să reziste pe piaţa muncii tocmai datorită noilor calificări acumulate?

Problema e mai serioasă decât pare la prima vedere. Dacă efectul pozitiv al accesării acestor fonduri este în lanţ, la fel şi cel negativ, dacă le pierdem. Semnalul pe care l-am da către Bruxelles ar fi că nu avem nevoie de ele sau că nu suntem în stare să facem faţă cerinţelor. Şi atunci, pentru perioada 2013-2020 o să ne trezim cu o alocare bugetară mai mică de la Comisie, conform cu rezultatele prezentate. Suntem prea săraci ca să ne permitem luxul de a irosi aceste fonduri. Şi atunci hai să punem mâna să îndreptăm ce este greşit şi să deschidem astfel posibilitatea reală a absorbţiei fondurilor!

Reclame
Published in: on februarie 5, 2012 at 12:59 PM  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2012/02/05/ce-facem-cu-fondurile-europene/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

 1. Oare ce mai are de pierdut acum Romania ?
  Pana acum a tot castigat iar acum poate pirde ceva ???

  ha ! ha ! ha !

  Si eu care credeam ca a pierdut tot ce se poate pierde (inclusiv onoarea ).
  Deci putem fi optimisti, inca nu s-a pierdut tot.

  ura ! ura ! ura !

  Putem fi fericiti !
  Multi, prosti dar…fericiti.
  Nu ?

 2. Fara a avea cunostinta de apelul public facut de Dvs. am solicitat prin adresa oficiala, vineri 10 februarie, sa fie recalculate tarifele publicate in ghidul de pe masura 2.3.
  Solicitarea este facuta catre cele 3 organisme care pot indrepta ghidul (CNDIPT, AMPOSDRU si MAEur ).

  Intrebarea este: Vor dori sa faca ceva?

  Valoarea de 1 euro/ ora calificare/participant, nefundamentata dar pusa in nada, trebuia sa prinda in plasa beneficiari si sa mai rotunjeasca grupul tinta asumat de POSDRU pentru perioada 2007 – 2013 (1 650 000 persoane).
  In conceptia autoritatilor, bietii beneficiari trebuiau sa aduca multi bani de acasa, pe langa cofinantare, pentru a purta cu mandrie titlul de Beneficiar al unui proiect european.

  Ca sa facem o comparatie, in prima perioada a POSDRU s-au aprobat proiecte strategice de 4 mil euro cu doar 900 persoane grup tinta (circa 4500 euro pe participant pentru max. 60-90 ore/curs). In 2012 s-a realizat ca trebuia respectat si un indicator de eficienta pe proiect, deja momentul fiind prea tarziu, au ajuns la alocarea de 1 euro/ora de calificare.
  Este un examen dat la disciplina Planificare de catre cei care coordoneaza fondurile europene in RO si pe care dupa cum se vede, l-au picat.
  Astept vesti bune de la Dvs.!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: