Nu poţi strânge cureaua la nesfârşit

Editorialul de luni din Curierul National

Succesul revenirii din criză stă în faptul de a înţelege că nu poţi strânge cureaua la nesfârşit. Măcar pentru aceea că guvernarea se adresează totuşi oamenilor reali, nu statisticilor. Iar oamenii reali au limite şi au necesităţi stringente. Aşa încât consider că politicilor de austeritate de până acum trebuie să le urmeze o ridicare inteligentă a presiunii din punctele esenţiale de care depind majoritatea românilor. Am prezentat în acest sens un studiu al Golden Mind&Spirit din care se vede cum presiunea fiscală pe produsele de bază ale coşului zilnic duce la scumpirea coşului zilnic până la un nivel insuportabil pentru populaţie. A impune acelaşi nivel al fiscalităţii pe pâine ca şi pe parfumuri nu este logic din niciun punct de vedere, motiv pentru care posibilitatea de a slăbi impozitele şi taxele pe sectoarele care se ocupă de produsele strict necesare ale vieţii de zi cu zi trebuie luată serios în considerare.

Potrivit studiului Golden Mind&Spirit, costurile vieţii au crescut cu peste 50% în anii de criză, pentru că presiunea fiscală este la fel de mare în cazul lor ca şi la categoria produselor de lux. Trebuie spus că presiunea fiscală nu este dată doar de nivelul TVA (taxă care ar trebui redusă la toate produsele de imediată şi inevitabilă utilizare, nu doar la alimente), ci şi de supraimpozitarea industriilor care furnizează populaţiei produsele de strictă necesitate. O reducere a acestei presiuni fiscale numai cu cinci puncte procentuale, pe întregul lanţ de la producţie la consum, ar preveni creşterea costurilor vieţii, iar în cazul unor sortimente ar aduce ieftiniri de până la 15-20%.

Este sau nu nevoie de aceste măsuri pentru populaţie? Faptul că legumele şi fructele se vor scumpi din această primăvară de două ori, ca urmare a iernii grele, ne arată că da. De fapt, în multe dintre situaţii, e nevoie de o diminuare a fiscalităţii chiar şi numai pentru a opri creşterea preţurilor la produsele de bază, nu pentru a obţine o scădere a preţurilor. O creştere necontenită a costurilor vieţii nu este dăunătoare doar cetăţeanului, ci şi mediului privat. Consumul este afectat de faptul că tot mai puţini români îşi permit să îşi cumpere cele trebuincioase, iar acest lucru loveşte direct în volumul vânzărilor şi în producţie!

Consider aşadar că reducerea fiscalităţii în câteva sectoare cheie, printre care agricultura stă la loc de cinste, este o necesitate pentru toate componentele societăţii. Cât despre pierderile de la buget care ar urma, ele pot fi recuperate prin stoparea evaziunii fiscale. O taxare mai îngăduitoare, dar sigură şi efectivă, ar aduce mai mult la bugetul de stat decât împovărarea fiscală pe hârtie, dar neoperată corespunzător pe teren.

 

Reclame
Published in: on martie 3, 2012 at 4:41 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2012/03/03/nu-poti-strange-cureaua-la-nesfarsit/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: