Bulgaria ne aruncă mănuşa scăderii TVA

Editorialul de luni din Curierul National

 

Anunţul că Bulgaria ar putea reduce TVA-ul la 18 la sută, făcut recent de ministrul de Finanţe al ţării vecine, nu este doar o ştire de presă. Este o mişcare surprinzătoare a unei ţări care a înţeles că poate câştiga dintr-o taxare relaxată câtă vreme economiile din preajmă menţin chingile fiscale prea sus. În competiţia economică zonală cu o Ungarie mult prea încurcată de situaţia politică şi cu o economie care plăteşte greu din acest motiv şi cu o Românie care e pe punctul de a recădea în recesiune, Bulgaria vrea pur şi simplu să devină atracţia zonei. Iar condiţiile o favorizează.

Mai e nevoie să spunem că, la un TVA cu 6 la sută mai mic decât al României, investitorii se vor uita cu jind la Bulgaria, comparativ cu România? Că oricum am avut în anii trecuţi o grămadă de companii care s-au mutat cu sediul fiscal în ţara vecină pentru că sistemul de acolo era mai permisiv şi mai uşor de suportat. Ce se va întâmpla atunci când va scădea TVA-ul?

Provocarea competiţională e serioasă şi nu poate fi luată în glumă. Investitorii nu au patrie, au doar contabili care îi îndrumă spre locul în care pot face afacerile mai profitabile. Iar pentru România, o Bulgarie atractivă economic poate însemna multe pierderi.

Normal ar fi ca şi la noi, cineva să ia în calcul o relaxare fiscală, şi nu neapărat din cauză că face Bulgaria acest lucru. Dar cu atât mai mult e necesară această mişcare dacă la sud se întâmplă o reducere de TVA. Fără să am nicio informaţie în acest sens, pot pune pariu că şi bulgarii s-au gândit, atunci când au făcut calculele pentru reducerea TVA, la avantajele pe care le-ar oferi această diminuare în faţa economiei româneşti.

În competiţia eoconomică globalizată câştigă cel care oferă condiţii mai bune. Investitorii vin în peţit acolo unde ştiu că îşi pot mări zestrea. Iar dacă o economie ţine cu tot dinadinsul să stea cu nasul şi cu taxele pe sus şi să respingă astfel avansurile investitorilor, aceştia se reorientează, iar economia ţâfnoasă rămâne de căruţă. Exact acest lucru îl riscăm şi noi dacă vecinii fac efortul reducerii nivelului de taxare, iar noi rămânem pe acelaşi nivel. Am văzut că sunt discuţii pe marginea reducerii CAS. Undeva trebuie diminuată presiunea fiscală, pentru că altfel n-o să ne mai peţească nimeni!

Reclame
Published in: on martie 11, 2012 at 9:31 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2012/03/11/bulgaria-ne-arunca-manusa-scaderii-tva/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: