“Cine se teme de turiştii străini vrea profit din shaorma şi doi mici la preţuri de 5 stele”

 Buzznews

“Cine se teme de turiştii străini vrea să facă profit vânzând shaorma şi doi mici la preţuri de 5 stele”, crede fostul ministru al Turismului, Dan Matei Agathon, care este acum preşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii. Reacţia sa vine după o declaraţie incredibilă a Corinei Martin, presedintele ANAT si al Asociatiei Litoral-Delta Dunarii, care a fost publicată de stirileprotv.ro: “Toti hotelierii de pe litoralul nostru prefera turistii romani, pentru ca sunt cheltuitori si nepretentiosi. Prezenta strainilor in hoteluri ar pune probleme suplimentare, ar fi nevoie de personal mai bine pregatit, care sa vorbeasca limbi straine, deci mai bine platit, si ar fi nevoie de tarife mai mici cu cel putin cu 30%”.

Turismul din Grecia nu face greva

“O ţară care nu reuşeşte să atragă interesul tur operatorilor mari precum TUI, Thomas Cook – Neckermann şi ITS nu există pe harta destinaţiilor turistice mondiale. Este absurd ca atunci când s-a declanşat un război comercial în turism şi când peste 100 de ţări se bat pe viaţă şi pe moarte pentru a atrage turişti străini, România să se autoizoleze prin declaraţii oficiale care vor fi preluate imediat de cercurile de afaceri interesate să capteze turişti. Izolându-ne prin acest fel de atitudine de-a dreptul păguboasă de competitorii noştri, vom împărtăşi soarta singurelor trei ţări care nu atrag turişti străini: Coreea de Nord, Iran şi Siria”, subliniază fostul ministru al Tursimului.

Dan Matei Agaton atrage atenţia că până şi Cuba comunistă a reuşit să spargă blocada americană prin sistemul de joint venture cu tur operatorii spanioli, astfel încât de la Madrid la Varadero sunt cinci chartere pe zi, iar numărul turiştilor străini ajunge la un milion pe an numai în această staţiune.

“Nu putem să ducem turismul din România la un aport de 5 la sută din PIB doar pe seama turiştilor români doar pentru că unii îi consideră mai puţin pretenţioşi la calitatea serviciilor şi mai darnici de mână. Mai mult decât atât, turiştii români care vor să-şi petreacă un concediu special vor alege în continuare Bulgaria, Grecia şi Turcia, văzând că în staţiunile româneşti, fie ele montane, balneare sau de pe litoral, nu mai calcă picior de străin.

Să ne uităm la Grecia unde luptele de stradă sunt doar în centrul Atenei, în timp ce în turism n-a fost nicio grevă, iar locuitorii din insule fac eforturi disperate de a atrage turişti străini ca modalitate de a salva economia ţării lor de criză”, a afirmat Dan Matei Agaton.

În opinia sa, România nu poate face paşi înapoi întorcându-se în economia socialistă când restaurantele se închideau la ora 10 seara şi când unităţile de alimentaţie publică puneau perdele la ferestre ca cei de afară să nu vadă că înăuntru mănâncă turişti străini, urmăriţi oricum de Securitate.

“Grav este că declaraţii de acest tip îi pun pe gânduri şi pe fugă pe marii tur operatori europeni care au contracte în derulare şi nu cred că, dacă permitem acest gen de atitudine anti-străini, o să mai vedem vreun stand de tur operator din afară la vreun târg de turism al României. Cine se teme de turiştii străini vrea probabil să facă profit vânzând shaorma şi doi mici la preţuri de cinci stele!

România are nevoie de all inclusive şi de turiştii străini ca de pâinea caldă. Şi în loc să luăm exemplul Bulgariei care cheltuieşte milioane de euro în România în campanii fără precedent de promovare a litoralului bulgăresc şi care îşi pun meniurile în restaurante în limba română şi ascultă chiar şi manele sperând că astfel vor atrage turişti români, noi ne întoarcem la o promovare de tip comunist în România care ne va duce la un eşec total.

Tocmai pretenţiile turiştilor străini la preţuri rezonabile şi la servicii profesioniste obligă turismul românesc la creşterea calităţii, lipsurile noastre în acest sens fiind un obiect constant de critică din partea mass-media. În schimb, mentalitatea unora care preferă turiştii români pentru a da tunuri de week-end trebuie schimbată, pentru că ea dăunează şi celor din turism care fac eforturi imense pentru a-şi ridica standardele”, a mai arătat Dan Matei Agathon, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii.

Reclame
Published in: on martie 23, 2012 at 10:34 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2012/03/23/cine-se-teme-de-turistii-straini-vrea-profit-din-shaorma-si-doi-mici-la-preturi-de-5-stele/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: