Există turism de succes fără all inclusive şi fără turişti străini?

Editorialul de luni din Curierul National

Întrebarea din titlu pare retorică şi cu răspuns inclus. Evident că nu există turism de succes pe lumea asta fără all inclusive şi fără aport de turişti străini. Din păcate, răspunsul nu este indiscutabil pentru toţi cei care se erijează în reprezentanţii turismului românesc, de vreme ce de câteva zile încoace auzim că all inclusive îi face pe turişti obezi şi alcoolici, iar turiştii străini nu sunt buni pentru că vor servicii de calitate şi la un preţ rezonabil.

Aşa cum era de aşteptat, acest gen de declaraţii au stârnit critici dure din partea presei, iar turismul românesc a fost pus la zid. Nu era cazul ca tocmai acum, când hotelierii trebuie să se pregătească de sezonul estival şi să facă faţă concurenţei cu mult mai pragmaticele Bulgaria, Grecia şi Turcia, unii aşa zişi reprezentanţi ai turismului să arate dispreţ faţă de turistul român ca fiind uşor de păcălit pentru că este dispus să accepte orice condiţii, faţă de turiştii străini prea pretenţioşi pentru gusturile unora.

Acest gen de declaraţii trădează, din păcate, şi un anumit gen de atitudine, de nepăsare, plus neînţelegerea pieţei turistice. Să ne mai mirăm că turiştii străini sunt din ce în ce mai rari şi că românii se uită tot mai mult la ofertele de vacanţă din ţările vecine? E clar că statul ar putea face mai mult pentru turism, ca de exemplu să mai reducă din taxe, dar dacă nici sectorul privat nu îşi înţelege menirea şi îşi fură singur căciula, atunci nu mă mai miră nimic. În loc să alunge turiştii străini şi să-i jignească pe cei români, cei care dau declaraţii neavenite ar face mai bine să caute soluţii şi argumente de diminuare a fiscalităţii pentru a deveni competitivi pe piaţa internaţională!

Aşa încât nu pot decât să atrag atenţia că un turism de succes nu se poate baza pe tunuri (adică ţepe) de week-end, nici pe sărăcia de oferte care duce cu gândul la o perioadă de tristă amintire. Dacă vrem să rămânem pe piaţă trebuie nu numai bani şi investiţii, ci şi inteligenţă, lucru de care mă tem că declaraţiile ciudate de respingere a turiştilor străini şi a sistemului all inclusive nu prea dau dovadă!

 

 

Reclame
Published in: on Martie 24, 2012 at 11:25 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2012/03/24/exista-turism-de-succes-fara-all-inclusive-si-fara-turisti-straini/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: