Mediul privat trebuie încurajat să adopte sistemul tichetelor de masă

EDITORIALUL DE LUNI DIN CURIERUL NATIONAL

România beneficiază de un sistem modern al tichetelor de masă care a pătruns la aproape 50 la sută din angajaţii mediului privat. Din păcate, mai rămân încă peste jumătate din companii care nu au aflat de benficiile acestui sistem, iar cei care pierd nu sunt doar angajaţii, care ar putea astfel să aibă parte de un stimulent mai puţin taxat de buget, ci şi angajatorii, ba chiar şi bugetul de stat. Angajatorii ar avea, la rândul lor, o modalitate de a-şi fideliza şi răsplăti angajaţii fără povara imensă pe care, deocamdată cel puţin, sistemul de taxe din România îl impune ca şi cost pentru fiecare angajat. Bugetul ar câştiga la rândul săiu prin scoaterea din economia gri atât a unor sume de bani care se mai acordă prin anumite locuri ca bonus la negru, cât şi prin fiscalizarea produselor achiziţionate pe bază de tichete de masă.

Potrivit unui studiu al companiei Golden Mind&Spirit, mai puţin de o treime din companiile din categoria IMM-urilor utilizează tichetele de masă şi cadou, ceea ce înseamnă un potenţial imens de dezvoltare al sistemului, de care ar putea beneficia până la 800.000 de salariaţi din mediul privat.

Din păcate, principalul motiv pentru care companiile nu acordă tichete îl reprezintă  situaţia financiară dificilă cu care acestea se confruntă, ceea ce e scuzabil, sau, mai grav, din cauza lispei de informaţii despre tichete. De exemplu, firmele mici utilizează mult mai puţin acest sistem deşi ar avea la fel de multe avantaje ca şi companiile mai mari.

Tocmai din acest motiv, am considerat necesar lansarea studiului Golden Mind&Spirit referitor la potenţialul de creştere al tichetelor de masă, în ideea că o informare susţinută a pieţei privind avantajele acestuia ar putea convinge mai mulţi întreprinzători să îl adopte, cu avantajele amintite.

Bineînţeles însă că nu puteam să nu mă gândesc şi la rolul benefic pe care aplicarea unui sistem similar de tichete l-ar putea avea în turism. Am putea încuraja pe baza tichetelor de vacanţă atât turismul românesc, cât şi fiscalizarea serviciilor din domeniu, plus că niciun angajat nu s-ar mai raporta critic sau cu nemulţumire la locul său de muncă dacă acesta i-ar oferi şansa unei vacanţe. Aşa încât dezbaterea rămâne deschisă şi sper ca mediul privat să înţeleagă în ce fel sistemul tichetelor de masă sau de alt tip poate ajuta în relaţia angajator-angajat, degrevând în acelaşi timp învestitorul de povara prea grea a taxelor, dar păstrând totul în cadru legal.

Reclame
Published in: on mai 13, 2012 at 6:36 PM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2012/05/13/mediul-privat-trebuie-incurajat-sa-adopte-sistemul-tichetelor-de-masa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: