Solipsismul european

Editorialul de maine din Curierul National

Cazul Greciei ne arată cât de periculoasă este interdependenţa monetară. De aceea, amânarea intrării României în zona euro mi se pare o decizie bună. Până când lucrurile nu se aşează la nivel european, nu e cazul să intrăm într-o horă pe care nu o jucăm prea bine. Plus că efectul asupra creşterii preţurilor ar fi devastator. Un şoc similar au păţit şi celelalte state membre când au trecut la euro. Preţurile pur şi simplu au explodat. Veniturile nu. România oricum este într-o goană a creşterii preţurilor pe care nimic nu pare să o poată opri. Trecerea la euro nepregătiţi ar transforma costurile vieţii în această ţară într-un calvar. Câtă vreme BNR ţine frâiele leului, aşa cum a făcut-o mereu în ultimii ani, încă suntem bine. Sigur că riscurile pe care le-ar aduce un default al Greciei sau ieşirea ei din zona euro nu pot fi cu totul evitate. De aici şi fluctuaţiile cursului de schimb din ultima perioadă.

 

Pe de altă parte, trăim într-o lumea prea mare pentru ca un mic val din Europa să poată răsturna lumea. Suntem exclusiv legaţi de cordonul european şi de aceea nu mai avem perspective cu adevărat globale. Dacă ne-am redeschide către pieţele „exotice” am înţelege, pe de altă parte, cât de mică a devenit Europa şi că jocuri mari se pot face şi în altă parte.

 

De aceea nu aş exagera importanţa a ceea ce se întâmplă în Grecia. E imoprtant pentru noi deoarece suntem foarte aproape. Pentru piaţa globală, în termeni de producţie, Grecia e cât un oraş mai mare din China. Sunt multe ţări emergente care stau să acapareze piaţa, care stau să inunde lumea cu mărfuri sau oameni. Ceea ce se întâmplă în Grecia abia dacă se face simţit la Hong Kong sau la Alma Ata. Sau, dacă se simte, s-ar putea să placă. Aşa încât ar trebui să ieşim din solipsismul nostru european şi să vedem mai departe. Există lume şi dincolo de Urali…

Reclame
Published in: on mai 27, 2012 at 11:05 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2012/05/27/solipsismul-european/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: