O soluţie uitată: tichetele de vacanţă!

Editorialul de saptamana viitoare din Curierul National

Tichetele de vacanţă ar putea veni în sprijinul turismului românesc dacă acordarea lor ar fi încurajată. Însă fără un dialog aprofundat între Guvern, emitenţii de tichete de vacanţă, operatorii de turism şi unităţile de tip hoteluri şi pensiuni, valoarea tichetelor de vacanţă ar putea rămâne la 0,5% din valoarea tichetelor de masă, unde se situează în prezent.

Cota de piaţă a tichetelor de vacanţă este extrem de mică prin raportare la potenţial, ceea ce dezavantajează inclusiv industria turistică românească.  Acest lucru se datorează şi faptului că, în prezent, un număr relativ mic de hoteluri, pensiuni sau agenţii de turism dezvoltă pachete all inclusive pentru România, în timp ce acest sistem s-ar potrivi foarte bine cu tichetele de vacanţă, pentru că angajatul ar avea acoperite din start toate costurile, inclusiv transportul.

Pentru a putea fructifica oportunităţile aduse de tichetele de vacanţă, hotelierii ar trebui să vină cu oferte atrăgătoare, cu cât mai multe servicii incluse, adoptând all inclusive sau măcar pensiune completă, şi, nu în ultimul rând, personalul să fie instruit astfel încât turistul să îşi petreacă un concediu relaxant în unitatea turistică. Turistul doreşte calitate şi va refuza să plece chiar şi gratuit dacă nu se va bucura de un tratament corespunzător.

Tichetele de vacanţă înseamnă un plus de turişti români care îşi pot petrece vacanţele în ţară. Pe lângă creşterea numărului de turişti în general, s-ar putea simţi şi o ameliorare a turismului peste săptămână, pentru că în prezent ocuparea în sezonul plin pe litoral, de aproape sută la sută peste weekend, este mult mai scăzută în timpul săptămânii. Este important ca industria turistică să ofere special pentru utilizarea tichetelor sejururi de medie şi lungă durată, pentru că şi trecerea la sistemul all inclusive a hotelurilor este mai uşoară pe baza unei ocupări uniforme a locurilor de cazare.

Problema tichetelor de vacanţă rămâne însă, în mare parte, în ograda angajatorilor. Prea puţini au înţeles avantajul acestora şi de aceea de aici trebuie plecat pentru a pune în mişcare acest sistem. În felul acesta, statul ar avea garanţia că serviciile turistice respective sunt fiscalizate, angajatorul îşi poate motiva angajaţii, iar angajaţii sunt răsplătiţi şi fidelizaţi. Iată suficiente motive să acordăm o mai mare atenţie tichetelor de vacanţă!

 

Reclame
Published in: on iunie 3, 2012 at 9:01 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2012/06/03/o-solutie-uitata-tichetele-de-vacanta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: