Un succes turistic: Centrul Istoric din Bucureşti

Editorialul de maine din Curierul National

O grămadă de lume este uimită de vitalitatea turistică din Centrul Istoric al Capitalei şi se întreabă cum a fost posibil aşa ceva în ţara tuturor imposibilităţilor. Răspunsul este destul de simplu: s-au aplicat regulile capitalismului. Una dintre ele, concurenţa, care-i face pe proprietarii de locaţii să se dea peste cap numai să atragă clienţi. Mulţi dintre proprietari de altfel stau zi şi noapte în locurile pe care le gestionează şi au grijă ca angajaţii să facă frumos la clienţi şi ca toate lucrurile să meargă bine. Altfel, mai sunt 10 locuri pe aceeaşi stradă unde clienţii se vor duce dacă dincolo se simt mai bine.

Şi faptul că turiştii insistă să stea târziu, dacă au unde, a dat un semnal pozitiv în Centrul Istoric, pentru că niciun patron nu mai vrea să închidă dacă vede că mai are clienţi. Şi uite aşa a devenit Centrul Istoric un non-stop al distracţiei şi al veseliei, încurajând tot mai mulţi vizitatori să vină să ia pulsul şi să se piardă în mulţime.

Este un model de imitat, un model al felului în care se poate. Sigur că acest lucru nu ar fi fost cu putinţă fără amenjarea Centrului Istoric, pentru că toate acele clădiri superbe trebuiau cumva puse în valoare. Dar odată început tăvălugul, nu-l mai opreşte nimeni, şi nici frigul din iarnă, nici ploile episodice nu-i opresc pe turişti să vină să trăiască miracolul Centrului Istoric.

Timpul e dat peste cap aici, pentru că noaptea dă în zi, şi ziua dă în noapte, dar nimeni nu vrea să mai plece acasă. Aşa trebuie să arate un loc care vrea să vândă turism.

Modelul poate fi preluat şi în alte oraşe, pentru că toate oraşele importante ale României au o zonă aparte care poate fi transformată într-un centru turistic. Acest lucru s-a făcut deja la Sibiu şi la Braşov, de exemplu, dar lucrurile pot fi dezvoltate. Iar câştigul este al tuturor. Modelul trebuie doar continuat şi dus mai departe.

Reclame
Published in: on iunie 24, 2012 at 10:35 AM  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://danmateiagathon.wordpress.com/2012/06/24/un-succes-turistic-centrul-istoric-din-bucuresti/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: